Следва

ДИЕТА... против бръчки

Малко по-различно суши. С киноа

Малко по-различно суши с киноа

Food преди 9 години

Едва ли има някой, който да не обича суши. Днес обаче излизаме от рамките на това толкова любимо източно ястие като заместваме така характерния ориз с нещо също толкова вкусно и много полезно като киноа. Получаваме страхотни суши ролца с интересен вкус, който приятно ни изненадва.

Какво ни трябва:

1 чаша трицветна киноа (може и обикновена)
2 чаши зеленчуков бульон
2 супени микс от бадеми, слънчогледови и тиквени семки, нарязани грубо
4 листа нори

За плънката от пикантна риба тон:

95 гр. риба тон от консерва, изцедена
1 супена лъжица майонеза
щипка смлян лют червен пипер
краставица, нарязана на пръчици
¼ авокадо, нарязано на ивици

За зеленчукова плънка:

краставица, нарязана на пръчици
½ морков, нарязан на тънки ивички
¼ авокадо, нарязано на ивици
малко кълнове

За чили яйчената плънка:

2 яйца
1 супена лъжица ледено студена вода
1 супена лъжица чили сос
кълнове

Как да си го приготвим:

В сито добре изплакваме киноата със студена вода за около минута. След това я поставяме в тенджера и добавяме зеленчуковия бульон, слагаме на котлона на средна температура. Когато заври оставяме да къкри за около 15 минути, като разбъркваме от време на време. Слагаме готовата киноа в купа да се охлади малко. Добавяме натрошените ядки и разбъркваме добре.

Приготвяме плънката от пикантна риба тон, като смесваме рибата с майонеза и лют червен пипер. Отделяме от краставицата и авокадото за суши ролцата.

Приготвяме чили яйчената плънка, като загряваме една чаена лъжичка масло в малък тиган на средна степен на котлона. Разбъркваме заедно яйцата и студената вода. После слагаме сместа в тигана и готвим в продължение на 3 минути. Намаляваме котлона и напръскваме омлета с чили сос, затваряме с капак и готвим за още 2 минути или докато яйцата са готови. Махаме от тигана и нарязваме омлета на тънки лентички.

Как да си приготвим суши ролцата:

Слагаме нори лист на бамбукова рогозка с четвърт от киноа микса отгоре и експериментираме като ползваме различните плънки, които сме приготвили. Завиваме ролцата и нарязваме с остър нож. Ако искаме потапяме ролцата с риба тон в малко лют червен пипер.

Сервираме с уасаби и соев сос.
 

More Food