История или от къде идва сушито


История на суши

Родина на сушито е Азия или по-точно Югоизточна Азия. За първи път се споменава за подобен род ядене в китайски дневник от 2 век. Първоначално идеята била, прясно уловената риба се поставя в съдове пълни с ориз и се притиска. Така преседява определено време. Рибата и оризът се овкусяват взаимно. Първоначално азиатците изхвърляли ориза, но в последствие започнали да го ядат и подправят.



Напълно естествено яденето се преместило в Япония. Моретата около страната изоболстват от риба, а малкото земеделски земи са засяти в по-голямата си част от оризови плантации. Японски готвачи обагатили рецептата, като овкусявали ориза с различни подправки, добавяли различни аранжировки и морски дарове, включително използвали и зеленчуци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар