От А до Ям

От А до Ям: Какво е уасаби?

От пъпките и корена се прави известната суперпикантна зелена паста.

От А до Ям: Какво е уасаби?

Уасаби е верен придружител на суши и сашими – овкусяващата паста има яркозелен цвят и меко казано екстремен (но краткотраен) вкус. Уасаби е от тези подправки, в които или се влюбваш от пръв поглед, или намразваш веднага. Независимо дали е разтворено в соев сос, или е поставено директно върху рибата, уасаби не остава незабелязано. Всички го разпознават на прима виста и е сред най-известните азиатски продукти, но малко хора знаят какво е всъщност.

Пастата уасаби, която се продава в магазините, се извлича от корена на Wasabia japonica – растение, което е братовчед на хряна и вирее спонтанно в Северна Япония в близост до реки. Листата му се изсушават и се прибавят за повече вкус, а от пъпките и корена се прави известната суперпикантна зелена паста.

Ароматът и вкусът на уасаби са познати като namida, което на японски означава "сълза" – може да провокира сълзене подобно на лука. Освен като подправка, сервирана отделно, някои суши мастъри го слагат между ориза и рибата. Вкусът му е абсолютно характерен, някои го асоциират с дайкон (също с азиатски произход), а според други се приближава до този на горчицата. 

Истинското уасаби се сервира прясно, настъргано (големите майстори го настъргват върху кожа на акула, не на ренде) 15 минути преди сервирането, което гарантира запазването на полезното съдържание, аромат и вкус. Поради високата си цена този продукт в повечето случаи се предлага в микс с други подправки, което задържа вкуса по-дълго и намалява цената.

Обичана или мразена, тази подправка има слава и на природно лекарство. Подобрява храносмилането и е чудесен антибактериален продукт. Уасаби е богато на витамин С, антиоксиданти и допринася за извеждането на токсини от черния дроб.