Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: tzankostefanov
Категория: Новини
Прочетен: 441225
Постинги: 60
Коментари: 104
Гласове: 83
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
23.02.2011 21:56 - Суши - деликатес "от класа"
Автор: tzankostefanov Категория: Новини   
Прочетен: 4064 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 26.04.2011 10:55


imageНавярно неголям процент от хората се замислят какво приемат с храната си. Нашата цел е точно такава – да представим голяма база от храни, които са здравословни, дават нужната енергия на организма и не оставят запаси в тялото ни.
Това е първата тема от раздела „здравословен начин на живот“, която ще акцентира върху храненето. Не забравяйте – за да изглеждаме добре, приоритет numero Uno ни е правилното и балансирано хранене, плюс спорт. Двете неща в „аматьорската сфера“, а не в професионалния бодибилдинг, заемат около 50:50 отношение един спрямо други.
На вашето внимание бих искал да предоставя едно много модерно и нашумяло напоследък ястие. В сърцевината на столицата ни буквално ежедневно се бълват заведения за Суши. Няма да се спирам върху конкретни наименования, за да не правя реклама, но днес останах очарован. Ядох за първи път. Тъй като съм човек, който полага нужните грижи за визията си и не може да си позволи да яде банички и тутманици сутрин, обед и вечер (не че не съм го правил, но повярвайте ми, беше ми по-лошо), се наложи предварително да се запозная с тънкия ефект и действието на сушито.
Има няколко вида суши: сашими, нагири, хосомаки, футомаки, урамаки и темаки. Масово в хората, когато чуят думата „суши“, се среща асоциацията за сурова риба. Бих искал да отбележа, че тази мисъл е погрешна! Преди да попадне във вашия стомах, месото от суши претърпява страхотна преработка – мариноване, преваряване, а в някои случаи и леко запичане (много рядко се предлага „сурова“ риба). В повечето случаи рибата се съхранява временно в ориз. По този начин се получава страхотен бланш между белия ориз и рибата. Зърната се отделят и месото от рибата се отделя и се подготвя за консумация. Образуват се малки „пакетчета“ от ориз, риба, обвити с кожа от риба или водорасли.
Изглежда хубаво, но какво точно съдържа тази порция „красота“?
В една порция суши се среща богата гама от протеини и мазнини. По-мазните риби, като сьомга, съдържат голяма доза омега-3-мастни киселини, които са есенциални за човешкия организъм, т.е тежестта в правилния хранителния рацион идва от комбинацията между протеини и липиди. Както се знае – протеините се разграждат най-трудно и само като „резервен енергиен източник“. Това е една от причините високопротеиновите диети да имат такъв жесток успех сред хората, най-вече активно спортуващите. Буквално за няколко дни може да се изчистят няколко килограма. Аз не съм почитател на такива диети. Всъщност аз не съм почитател на никакви диети, а на правилното и балансирано хранене. Човешкият организъм има нужда от протеини, има нужда от въглехидрати, има нужда и от мазнини, и то ежедневно! Има нужда от мононенаситени мастни киселини, полиненаситени мастни киселини, както и от висши мастни киселини. Теорията за нискомазните диети е абсолютно грешна. Не мазнините увеличават нивото на „подкожни мазнини“, а въглехдратите, но както споменах – и те са важни, следователно диетите от вида НВД (нисковъглехидратни диети), за които ще опиша специално в раздела с какво вредят, не са от тези, които срещат моето внимание с интерес.
Друга важна активна съставка на сушито е – въглехидратите. Въглехидратите биват прости и сложни (комплексни) въглехидрати (карбохидрати). Простите или бързите се срещат под формата на глюкоза и фруктоза. В плодовете се срещат предимно сложни въглехидрати, под формата на фибри (целулоза), но има и известно количество прости захари, което води до рязкото повишаване на кръвната захар, или така нареченото "състояние на превъзбуждане/презареждане".  За тяхното разграждане са нужни при добре активен метаболизъм около 20-30 минути активно разграждане. Зависи и от дозата, разбира се. Сложните или комплексни (бавни) въглехидрати, обаче, търпят много по-сложно разграждане и много по-бавно става то.
Оризът съдържа сложни въглехидрати, но и голяма доза протеин. Няма да се спирам върху описанието на ориза, защото съм предвидил специална тема за ориза, в която ще опиша полезните му свойства много по-квалифитетно и достъпно за потребителите. Най-общо ще кажа, че оризът съдържа около 20% чисти второкласни протеини (за които също ще се спра в друга тема и ще обясня за типовете протеини), около 60% сложни въглехидрати, и останалите 20% се разпределят между висши мастни киселини и вода, като процентите са повече за водата.
Друга важна съставка на сушито, която се използва за приготовлението, това може да е водораслото. То се използва за обвивка на ориза и рибата. Във водораслото също има голям процент омега-3 мастни киселини, както и протеини, и вода. Това също прави сушито (като комплексно ястие) един изключително добър източник на енергия за хора, които се грижат за визията си.
Накрая бих искал да „споделя“ един цитат. Той гласи следното: „всичко е отрова, но зависи от дозата“. Същият се среща и под вариантът „дозата прави отровата“. И двете са изказани от Хипократ. Навярно се досещате, че искам да ви кажа следното – когато ядете умерени дози суши, това няма по никакъв начин да навреди на телосложението ви, а дори ще му помогне и ще подобри здравето ви. Омега-3 мастните киселини имат много голям принос върху активирането на метаболизма, пречистването му, забавянето на стареенето на клетките, възстановяването на клетки след болести, активирането на имунитета (системи на комплемента и МФС) и много други и разнообразни функции, за които ще опиша в специално определена тема за липидите (мазнините). Консумирайте умерено и сушито ще ви бъде голям приятел.

imageБих искал и да добавя един ред за активнотрениращите хора, а не малка част от добреизглеждащата част на обществото са точно такива хора. Сушито е голям калориен източник, заради комбинацията на риба и сложния въглехидрат – ориза. Това го прави изключително препоръчително за дневното меню на хора, които „гонят“ повишаване на чистата мускулна маса за сметка на подкожни мазнини.

Желая ви здраве и много щастливи емоции



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Архив