Уасаби

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
24928k
Уасаби

Уасаби е известен като японски хрян. Той е вид японска подправка със светлозелен цвят. Уасаби е често във вид на горчица със силно лютив, но сравнително краткотраен вкус. Уасаби е лют зеленикав сос, който се поднася към суши и сашими. Той е много характерен за японската кухня. Ако сте любителите на чили соса, то ще оцените подобаващо и уасабито. Особено в през зимата, когато този сос може да бъде много полезен против грип и настинка. Нека разберем какво превърна уасабито в толкова популярен продукт при готвене и поднасяне нахрана!

Уасаби се прави от растение, наподобяващо хрян и традиционно и най-често се използва за овкусяване на суши. За разлика от сосовете, които са базирани на екстракт от чили, лютивият ефект на уасаби е краткотраен.

Растението е корен, който е бил известен още през 1396 г., когато жителите на района Сидзуока го поднесли в дар на бъдещия шогун. След този момент растението се разпространява и в другите райони на Япония и започва да се култивира в домашни условия. Уасаби японика (Wasabia japonica) е многогодишно ароматично тревисто растение. Достига до 45 см височина със сърцевидни листа и бели цветове. Цъфти през април и май, като вкусовите му качества са разпределени неравномерно в корена, като горната му част е по-люта. След около половин година коренището започва да се уголемява и уплътнява и може да достигне 5-15 см.

Уасаби в Япония се нарича още хон уасаби и може да се намери само там. То расте в специални условия, в течаща вода и при температура 10-17°С. Най-често извън границите на Япония не се използва истинско растение, а подправка, приготвена от уасаби-дайкон. Този зеленчук е пренесен от Япония в Европа. За разлика от оригиналното уасаби, неговият дубликат е бял на цвят, което налага добавянето на зелен оцветител. Двойникът на уасаби се появява, защото оригиналният корен е доста скъп - цената варира от 300 до 800 лв/кг, а освен това се отглежда трудно. Вирее само в 5 региона в Япония.

Състав на уасаби

Уасабито съдържа голямо количество провитамин А, гликозиди, витамини от В групата, витамин С и минерални соли, от които предимно сяра. 100 г уасаби съдържа 109 Кcal.

Избор и съхранение на уасаби

В България консумацията на суши вече е широко разпространена, поради което уасабито се среща в редица магазини. Уасабито трябва да се съхранява на сухо и хладно място. След като се отвори трябва да се съхранява в хладилник и да се използва в рамките на един месец.

Уасаби в кулинарията

Уасаби и суши

Уасаби се нарича пастата от настърган корен. По правило от растението се настъргва само толкова, колкото е необходимо в момента, а остатъкът от корена се съхранява в хладилник, защото вкусът на уасаби е доста нетраен и губи ароматите си в рамките на 15 минути. При приготвянето на суши, оставянето на пастата между ориза и рибата запазва аромата й по-дълго. Уасаби се използва и като добавка за сандвичи, някои други сосове, а на пазара дори има вече фъстъци с обвивка от уасаби. Традиционно допълнение на уасаби е японското саке.

Комбинираното с майонеза уасаби е страхотно допълнение на яйца и студени меса. Уасаби, комбинирано с джинджифилов сос, пресен кориандър и чесън се използва като марината на пържоли.

В японските традиции корените от уасабито се почистват с четка, белят си и се настъргват. Някои японски майстори на суши използват само рендета, направени от кожа на акула, вместо обикновени рендета. Те смятат че настъргването с кожа от акула придава невероятен аромат на пастата от уасаби.

Пресни листа и дръжки от уасаби могат да бъдат мариновани и можете да приготвите винегрет от уасаби, който да сервирате върху салати . Друга вкусна идея е да добавите малко паста от уасаби към майонезата и лимоновия сок, който да използвате като потапяне за аспержи, френски боб, грах и месо на скара.

Всички части на растението уасаби са годни за консумация, включително листата и цветовете, но именно коренът е особено ценен.

Не дръжте прясно приготвената паста да стои неупотребявана твърде дълго, иначе тя ще започне да губи вкуса си, както при много други подправки.

За да оцените истински вкуса, оставете прясно приготвената паста от уасаби да престои пет минути след приготвянето. Това дава време ароматите и топлината да се развият напълно.

В Япония коренът не се използва само за ястия от сашими , но се използва и като придружител на ястия с пиле и рецепти с морски дарове. Използва се и в сосове и дресинги.

Необичайно е да намирате пресни стъбла на уасаби извън Япония, но ако имате късмета да ги видите на пазара, уверете се, че са свежи и стегнати.

Ползи от уасаби

Приготвяне на уасаби

Употребата на хон уасаби има способността да предпазва от кариес. Уасаби има силни антибактериални свойства, които са особено полезни при употребата на сурова риба. Уасаби е ценно лекарство, защото притежава уникалното свойство да блокира размножаването на ракови клетки.

Уасаби японика има силни целебни свойства и се счита за един от факторите за японското дълголетие. Коренът има противоалергични и противоастматични, дори и анти-анафилактични свойства, което го прави отличен помощник на болните от астма. Уасаби притежава още антимикробно и антиплесенно действие, изтребвайки стафилококите и ешерихия коли (Escherichia coli). Уасаби убива и опасната Helicobacter Pylori, която причинява язвите и рака на стомаха.

Освен това уасаби оказва противосъсирващо действие, което предотвратява образуването на тромби в кръвта. По отношение на лекуването на рак, уасаби участва в блокирането на метастазите, а на по-късен етап и разрушаването на раковите клетки, при това, без да се увреждат нормалните. В това отношение уасаби е мощно средство при болни от левкемия, рак на гърдата, проблеми с пикочния мехур, простатата, панкреаса, белия дроб и дебелото черво. Уасаби е полезно при диабет и има детоксифициращото действие.

Уасаби съдържа антиоксиданти и минерали като калий, магнезий, калций, желязо, натрий и витамини А, В-6, С и рибофлавин, което го прави изключително хранителен източник на храна, който е от полза за здравето на цялото ви тяло.

Уасаби е невероятно здравословна подправка, която може да се купи под формата на прясно приготвена паста или под формата на корен, за да се настърже. Добавете го към рецепти с ориз, салати, суши, супи и печени меса, за да направите всяко хранене ароматно и силно хранително.

Само една чаена лъжичка корен от уасаби съдържа 11% от препоръчваното дневно количество витамин С, който е мощен антиоксидант, който помага да се поддържа имунната система силна.

Човешкото тяло не може да синтезира свой собствен витамин С, поради което е важно да се ядат храни, богати на витамин С, за да се предотврати настинка и грип и да се поддържа броят на белите кръвни клетки, войниците на имунната система, на оптимално ниво.

Докато тялото се нуждае от някои добри бактерии, за да функционира, излагането на лоши бактерии може да причини много сериозни заболявания и да наруши баланса в храносмилателния тракт.

Изследване от 2004 г. демонстрира способността на уасаби да унищожава патогенни бактерии, което го прави отличен естествен антибиотик без никакви неблагоприятни странични ефекти. Последните проучвания са класирали уасаби като най-успешната антибактериална храна срещу Е. coli и Staphylococcus aureus, което означава, че дори може да помогне за предотвратяване на хранително отравяне.

Както вече стана ясно, уасаби предотвратява появата на кариеси и лош дъх в устата.

Уасаби сос

Кухините обикновено се причиняват от определен щам бактерии, които процъфтяват в топли и влажни зони и могат да бъдат предизвикани от нивото на киселинност и захар в устата.

Някои проучвания показват, че уасаби не само премахва от устата вредни бактерии, но и същевременно възстановява алкалността.

Вреди от уасаби

Някои хора могат да имат алергична реакция към уасаби, въпреки че е доста рядка. Винаги внимавайте и носете защитни ръкавици и маска, ако режете, стържете или смачквате корена, тъй като отделените вещества могат да раздразнят кожата, очите, носа и устата ви.

Факти за уасаби

По отношение на минералите, уасаби съдържа калций, желязо, манган, магнезий, цинк, фосфор и калий, които са необходими за балансирана диета. Също така е ценен източник на витамини, включително витамини А, В1, В2, В3, В6, С и фолиева киселина. Освен това има високи нива на изотиоцианати - антиоксидант, който предлага множество ползи за здравето.

Включете уасаби във вашата диета. Това ще увеличи приема на хранителни вещества и ще повлияе положително на цялостното ви здраве.

Поради отличните си противовъзпалителни свойства, консумирането на уасаби е естествен начин за лечение на възпалителни състояния като артрит. 

Токсините и канцерогените могат да причинят молекулярни увреждания. И понякога натрупването на токсини надхвърля детоксикиращата способност на черния дроб. В такива случаи можете да разчитате на уасаби, тъй като той е естествен детоксикатор. Той ефективно изхвърля токсините от чернодробните тъкани и храносмилателната система, за да ви поддържа здрави.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4.3
57
46
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
аз
аз
21.12.2014 17:04
Мда, трябва да отскоча до Япония, за да търся хон-уасаби.
Иначе, с това менте уасаби-дайкон няма как да се лекувам!
0
0
Лиди
Лиди
25.03.2014 11:45
от къде може да се купи?
0
0