Японската кухня е хилядолетно изкуство с особен стил, нагодил към местното своеобразие толкова различни гастрономии като китайската и португалската. Повлияна от шинтоизма и дзенбудизма, тя използва всичко, родено от морето, и предлага здравословна храна с малко мазнини и много зеленчуци, които се консумират сурови или след кратка обработка.
ПРОДУКТИ ЗА 4 ПОРЦИИ
За ориза:
- ориз - 350 г
- вода - 420 мл (за сваряване на ориза)
- оризов оцет - 5 лъжици
- захар - 2 лъжици
- сол - 1 щипка
За плънката:
- гъби шиитаке или печурки - 250 г
- захар - 1 лъжица
- соев сос - 50 мл
- яйца - 4 бр.
- захар - 1 лъжичка за омлета
- сол - 1 щипка
- растително олио - 1 лъжица
- прясна риба тон 50 г (цяло парче)
- нори - 1 пакет (6 листа)
За подправката:
соев сос - 150 мл.
уасаби - 1 лъжица
джинджифил - 30 г
СТЪПКА ПО СТЪПКА
1. Измийте хубаво ориза. Оставете го за 30 минути в гевгир да се отцеди.
2. Сложете ориза в тенджера с 420 мл вода и пуснете котлона на силен огън, докато заври. После намалете огъня и го оставете да ври в затворена тенджера около 10 минути.
3. Когато оризът омекне, загасете огъня и го оставете да почине още 10 мин. Сипете го в достатъчно голяма купа.
4. В друга купа смесете оризовия оцет с 2 лъжици захар и щипка сол. Този овкусен оцет се нарича сушизу.
5. С шпатула или дървена лъжица добавете подправения оцет към ориза.
6. Ако сте купили сушени гъби шиитаке, накиснете ги в 50 мл вода за около 3 часа. Нарежете ги на резени с дебелина 1 сантиметър.
7. Сложете гъбите в касерола с 1 л. захар, малко вода (използвайте тази, в която са били накиснати) и 50 мл соев сос. Пуснете котлона, за да заври водата, после намалете на слаб огън и оставете още 5 мин. Отцедете гъбите.
8. В отделна купа разбийте с телена бъркалка 2 яйца, 1 лъжичка захар и щипка сол.
9. Загрейте 1 лъжица растително олио в тиган и изсипете една трета от разбитите яйца.
10. Преди омлетът да се запече, го навийте на руло и го оставете в единия край на тигана. В същия тиган сипете още една трета от разбитите яйца.
11. Използвайте като начало първото руло и навийте нов пласт омлет върху него. Направете същото и с третата част от сместа, после извадете готовия омлет от тигана. Повторете същата операция с другите 2 яйца (от стъпка 8).
12. Оставете омлета да изстине и го нарежете по дължина на 3-4 ивици. Може да направите и обикновен омлет, възможно най-дълъг, и да го нарежете.
13. Нарежете прясната риба тон на тънки и дълги резени с дебелина 1 см.
14. Запечете леко на грил или на фурна листата от водорасли нори. Поставете всяка от корите върху малка бамбукова рогозка или кърпа. Лъскавата страна на водораслото да бъде надолу.
15. С помощта на лъжица разстелете ориза върху листата от водорасли нори, като от единия край оставите свободна ивица от около 3 см. Поставете върху ориза останалите съставки - гъби, омлет и риба тон.
16. С помощта на рогозката или кърпата започнете да навивате на руло. Вдигнете по-близкия до вас край и го прегънете, притискайки отгоре, като се опитвате да не завиете вътре и самата рогозка.
17. Краят на рулото суши трябва да остане отдолу. Притиснете отгоре рогозката, за да се получи стегнато руло. Нарежете го на резени от 1,5 см.
18. Поднесете резенчетата суши в съд, гарнирани с малко соев сос, уасаби и маринован джинджифил.
ТИПИЧНО ПО ЯПОНСКИ
Съществуват много видове суши, но във всички основен елемент е свареният късозърнест ориз, подправен със сушизу - подсладен оцет. Уасаби е вид хрян - люта ряпа, която се използва за подправяне на суши. За да направите суши, са ви необходими още оризов оцет (или бял оцет, ако не намерите оризов), листа от водорасли нори и рогозка от бамбук (или кърпа, ако нямате).