Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Продукти за суши

Продукти за суши

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Суши

Сушито може да се приготвя във всякакви форми и вариации. За приготвянето му са необходими няколко основни необходими базови продукти, както и нужното познание.

Най-важното при приготвянето на суши е изборът на правилните продукти. Ето кои са те:

Суши ориз (Sushi Rice)- Оризът за суши (sushi-meshi) е специално приготвен от бял сорт ориз, сварен е и овкусен със смес от оризов оцет, захар, сол, комбу (специално водорасло) и понякога саке (слаба японска ракия).

Този къснозърнест японски ориз притежава най-важното качество – лепкавост. Той трябва да е нито прекалено лепкав, нито прекалено сух. Използва се веднага, след като се свари и охлади.

Продукти за суши

Нори (Nori) - Това е вид японско водорасло, култивирано преди години в японските пристанища. То било изстъргвано от доковете, разстилано на листа и сушено на слънце. Получените листа леко се препичали. Днес тези листа са със стандартен размер 18 см на 21 см. Нори с високо качество са дебели, гладки, черни и лъскави и нямат дупки по тях. Служат за завиване на сушито.

Топинги и пълнежи - Много важен елемент, при който може да се избира между:

Риба – риба тон, сьомга, маслена риба, сардина и снепър;

Зеленчуци – авокадо, краставица, моркови и аспержи;

Червени меса – телешко;

Морски дарове – калмари, октопод, скариди и хайвер;

Приготвяне на суши

Други пълнежи – японски омлет.

Уасаби (Wasabi) - То представлява пикантна паста, направена от стрит корен на растението уасаби. Истинското уасаби - hon-wasabi, се нарича Wasabi japonica. То има антисептично действие и може да намали риска от хранителни отравяния. Извън Япония обаче на широка популярност се радва имитацията на уасаби - seiyo-wasabi. Тя се приготвя от хрян и горчица на прах и се оцветява в зелено. Уасабито е подходящ сос, с който се гарнира вече готовото суши.

Соев сос (Soy Sauce) - Друга добавка към сушито е китайския тъмен и светъл соев сос. И двата вида са пречистени и леки.

Джинджифил (Gari) - Този сладък и маринован джинджифил в японската кулинария се добавя най-вече в различните видове морски деликатеси за неутрализиране на вкуса. Той придава пълнота на вкусовите усещания, като в същото време подпомага на храносмилателния процес.

Комезу (Komezu). Това е оризовият оцет, притежаващ изключително мек вкус. Добавен в сушито, той помага за запазването на естествения цвят на зеленчуците и премахване горчивия им вкус.

Саке (Sake) - Оризовата ракия е перфектната компания за сушито. Ако сте решили да се впуснете в дебрите на тази култура, то направете го докрай. Тази ракия има много подвида, вариращи от много сладки до много горчиви. Сервира се както гореща, така и студена – в зависимост от предпочитанията, качеството и сезона.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest